Wednesday, June 22, 2011

Nettle - イラクサ

Last evening, when I look in to the fridge, there was good mount of lightly boiled nettle sitting. It was a left over of my wife’s nettle soup. We thought it would be pity to waste it, so I came up with this recipe the nettle omelet. 
昨夜、小腹がすいたので冷蔵庫を開けると、湯がいたイラクサを発見。妻のイラクサスープで使った物の残りだ。このまま残しておいてももったいないので何かを作ることに・・・イラクサのオムレツだ!



Chop the nettle in very small and squeeze the water out very well. Lightly fry it in pan with enough butter, add bit of salt and pepper. Then take it out to some plate. Using same pan to fry lightly whipped egg, place nettle and feta cheese on center and wrap it with omelet.
イラクサをみじん切りにし、良く水を切ります。それをバターたっぷりのフライパンで軽く炒めて、塩コショウ。次にオムライスの要領で卵を焼き、用意したイラクサとフェタチーズをたっぷりと包み完成!


This was surprisingly good. I got this idea from Greek spinach pie + rice filled omelet. Since you will need eggs, might not be suited for outdoor cooking, but for sure, is good for cooking at home and consume large mount of nettle, which grows on my back yard.
これは意外と美味い!ギリシャのホウレンソウパイ+オムライスから思いついたこのレシピ、アウトドア向けには卵がいるのでちょっと難しいが、家ではOK!ついでに庭に生え続ける大量のイラクサをもったいなく処理できるので更に良し!
ちなみに、この料理方法なら、多少育ってしまったイラクサも柔らかく美味しくいただけます。

4 comments:

  1. "Waste not, want not," is the old saying.

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  2. "Waste not, want not,” this saying have reminded me of a system Edo (current Tokyo was called Edo, year 1603 - 1867) had in function.
    There, basically nothing was wasted, even the ash from fireplace or cooking pit.
    Also when I was kid, my grandmother was always telling me that “It is shameful to waste anything” and she was talking about not just food but everything.

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  3. Anonymous24/6/11 14:46

    イラクサの若芽を摘んで、湯がいて食べると
    ほうれん草のようで美味しいと聞いた事があります。

    ネイティブアメリカンでは長距離を歩く時に
    鞭として使ったと聞きます。
    イラクサの棘の痛みで歩く辛さが麻痺するとか。

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  4. そうですね、湯がいて食べるとほうれん草よりもさっぱりしていて美味しいですよ。ただ、若葉で無いと少しごわごわして食感が悪いです。

    『長距離を歩く時に鞭として使った・・・』>この話は聞いたことがありますが、イラクサだったのですね。どの植物だったのかは知りませんでした。
    しかしイラクサで自分を鞭打つ・・・ちょっと試す勇気は無いです。

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